lauantai 22. marraskuuta 2008

Piilokojua testissä

Viimeviikolla saapui piilokoju uuteen kotiinsa ja tein pikaiset kylmätyypit. Pientä informaatiota niille, jotka ovat uutta kojua ostelemassa, mahdollisesti harkitsemassa tai muuten vaan kiinnostuneita.



Koju kulkeutuu näppärästi omassa suojalaukussaan, jota on kohtalaisen helppo kantaa selässä. Kokonaisuudella on painoa vajaa 10kg, jolloin mahdollisesti suuren määrän muutakin oheistarviketta mukana kuljettavalle on kantoapulainen kohtalaisen hyödyllinen.





Laukussa tuli mukana myös tapit ja narut, joilla kojun saa kiinnitettyä maahan, jos aikoo hieman tuulisemmalla kelillä laittaa pystyyn ja myös pitää kojun sille halutulla paikalla. :)



Kojussa on käyntioven lisäksi lukuisia kuvaus-/tarkkailuaukkoja ja myös aukot jalustalle, jotta kolmannen jalan saa tarvittaessa kojun ulkopuolelle (lisää näin tilaa sisäpuolella liikkumiselle). Myöskin ylhäällä on kattoluukku, josta utelias lintubongari voi kuikuilla taivaalle. Kyseinen luukku ei ole varustettu kuitenkaan verkkosuojalla.





Oikealla puolella aukko tarkkailuvalmiina (ks ylempi kuva kojun sisältä), vasemmalla peitettynä. Aukoissa molemmat kankaat ovat tarranauhalla kiinni, joten herkempiä eläimiä kuvailtaessa tarpeelliset aukot kannattaa hyvissä ajoin aukaista kameralle ja tarkkailutilaan, muuten tilanteen ollessa päällä tarranauhan irroittamalla eläimet saa katoamaan vähintään 10km päähän.



Kooltaan koju on noin 1.5metriä kanttiansa, joten kahdelle kuvaajalle on tilaa ruhtinaallisesti, mutta tiivistämällä mahtuu lisäksi vielä kaksi sopumittaista kuvaajaa. Silloin kuitenkaan kaikki eivät voi kuvata samaan suuntaan, vaan pari joutuu tyytymään selustan ja sivustan turvaamiseen.



Kuvassa kiinnitykset, joista koju vedetään pelikuntoon ja kyseisiin saa hyvin myös kiinnitettyä tukinarut, mikäli niitä tarvitsee käyttää.


Yleisesti koju on kohtalaisen hyvin tehty, materiaalit ovat kestävän tuntuisia ja pienet vesisateetkaan eivät haittaa. Koju seisoo omilla jaloillaan, joten kojussa on maanvarainen "lattia", mikä on useimmissa tilanteissa erittäin hyvä asia. Koju on nopea pystyttää, yhdellä henkilöllä noin 30sekuntia, kahden hengen parityönä 10sekuntia vähemmän. Purku tapahtuu yksin noin 40sekunnissa, parityönä 30sekunnissa.

Ei kommentteja: